dinsdag 20 januari 2009

As it is in heaven

Op donderdag 29 januari 2009 wordt de film As it is in heaven in onze biblioscoop vertoond. De biblioscoop is gevestigd in bibliotheek Wierden en elke maand (met uitzondering van de zomermaanden) wordt er een film vertoond.
Kaarten zijn een maand voorafgaand aan de film verkrijgbaar bij de bibliotheken te Wierden en Enter. Uiteraard kunnen kaarten ook voorafgaand aan de film worden gekocht, mits er dan nog kaarten beschikbaar zijn. Leden van de bibliotheek betalen op vertoon van het bibliotheekabonnement € 5,-. Niet leden betalen € 7,50. Bij binnenkomst kunnen consumptiebonnen worden gekocht voor koffie of een drankje bij aanvang van de film en in de pauze.

Korte inhoud van de film As it is in heaven:

Daniel Daréus ( Michael Nyqvist) is een wereldberoemd dirigent met een volgeboekte agenda voor de komende jaren. Dan krijgt hij op het podium een hartaanval en de artsen adviseren hem het rustig aan te gaan doen. Dirigeren zit er niet meer in. Hij besluit naar zijn geboortedorp in Norrland terug te gaan in Zweden. Vreemd zo zegt hij zelf, want hij is er weggegaan met niet zulke leuke herinneringen.

Al in zijn jeugd is zijn naam veranderd, vanwege die slechte herinneringen. Hij koopt de oude lagere school in het dorp en maakt langzaam kennis met de bevolking van het dorpje. Zo ontmoet hij de mooie winkelbediende Lena ( Frida Hallgren ) en er springt een vonk over. Daniel krijgt ook bezoek van de pastoor, Stig, Niklas Falk. Deze probeert hem over te halen om eens te gaan luisteren bij het kerkkoor, maar het hoofd van Daniel staat helemaal niet naar muziek momenteel.

Er is wat voor nodig, maar dan besluit Daniel om toch te solliciteren bij de pastoor. Hij moet dan ook de functie van voorzanger van het kerkkoor gaan vervullen. Het is vreemde mengelmoes van mensen, maar Daniel laat er zijn gevoel op los en probeert iedereen zijn eigen toon te laten vinden. Het is wat onorthodox en dat in zo'n klein dorpje, maar zijn aanpak lijkt te werken. Na een tijdje heeft iedereen lol in het zingen en zelf krijgt hij ook zijn gevoelens langzaam terug. Natuurlijk brengt zijn onorthodoxe aanpak ook andere emoties naar de oppervlakte en daar kan niet iedereen mee omgaan...

Mooie 'gewone' film met 'normale' mensen en een angstige dirigent die van zijn angst af komt en andere mensen het gevoel geeft dat ze meetellen en op mogen komen voor zichzelf. De film heeft aardig wat prijzen weggehaald in Scandinavië en kreeg ook een nominatie voor Beste Buitenlandse Film bij de Oscars, dit jaar (2005). Mooie finale en timing!


Bron: Filmrecensiepagina

Bekijk de trailer van As it is in heaven!




Geen opmerkingen: