woensdag 13 april 2011

Chiel Nijboer op de tweede plaats bij het Junior Dictee Overijssel

Leon Cronie van basisschool L’Ambiente uit Deventer is de glorieuze winnaar van het Junior Dictee Overijssel geworden. Slechts negen fouten had hij in het door kinderboekenschrijfster Ria Lazoe geschreven dictee. De tweede plaats was met dertien fouten voor Chiel Nijboer van OBS Widerode uit Wierden. Op de derde plaats eindigden Davita Bosveld van De Huve in Almelo en Manon Kleinjan van De Rank in Deventer met elk veertien fout.

Het dictee verhaalde van Hugo die op zoek naar een romantisch samenzijn met zijn vriendinnetje Elsje, droomde over een airbus, langs burlende edelherten trok om vervolgens heldhaftig klaar te staan met injectiespuiten om bacteriën te lijf te gaan. Niet echt alledaags taalgebruik voor de deelnemers, allen leerlingen uit groep zeven of acht van de basisschool. Gemiddeld werden er 18 fouten gemaakt, de jury was dan ook zeer te spreken over de spellingskwaliteiten van de deelnemende kinderen.

Onder toeziend oog van de jury bestaande uit Jan Kristen, burgemeester van Hellendoorn-Nijverdal, oud-docent Nederlands Gerda Dorman uit Vriezenveen en Jessica Heutink van de gelijknamige firma uit Rijssen had een hele ploeg nakijkers er een hele kluif aan alle dictees te beoordelen en de fouten eruit te halen.

Presenator Peter Schoof wist ondertussen, ondanks dat er voor de kandidaten heel wat op het spel stond, met veel woordgrapjes de sfeer ontspannen te houden. Na een vraaggesprek met schrijfster Ria Lazoe, die voor elke deelnemer een boek cadeau had, en de uitleg van het dictee door Jan Kristen, werden onder luid geroffel de winnaars bekend gemaakt. De winnaars ontvingen elk een beker en voor de eerste plaats was er een mooie pennenset. Voor alle deelnemers was er een oorkonde en een bibliotheektas.

Deze eerste editie van het Junior Dictee mag door de enthousiaste reacties van zowel supporters als deelnemers, als geslaagd worden beschouwd en zal volgend jaar zeker een vervolg krijgen.

Het Junior Dictee Overijssel is een initiatief van een groot aantal Overijsselse Bibliotheken. Het logo is ontworpen door Studio Buskruit, Illustratie en vormgeving in Den Ham. Het Junior Dictee Overijssel wordt mede mogelijk gemaakt door de ondersteuning van de Firma Heutink in Rijssen.



Winnaar Leon Cronie met op de achtergrond tweede plaats winnaar Chiel Nijboer uit Wierden.

Geen opmerkingen: